Hei vierailija! Jos haluat osallistua keskusteluun, kirjaudu sähköiselle äitiyskortillesi ja klikkaa Keskustelu-linkkiä!
Rekisteröidy

Tunnen vieläkin ahdistusta imetyksestä

Tunnen vieläkin ahdistusta imetyksestä

ViestiKirjoittaja mömmö » 27.05.2023 12:26

Imetyksen lopettamisesta on kohta vuosi aikaa. Edelleen mietin tuota aikaa itkulla. Olin kuin zombi. Pohdin onko huono kokemus vaikuttanut niin, jos saan toisen lapsen en pysty imettämään.
Olin päättänyt jo raskaus aikana, että imetän. Sain kuitenkin koronan synnytyslaitoksella ja maito ei meinannut millään nousta. Puristelin väkisin rintojani ja huudatin lasta 40C kuumeessa. En saanut levättyä, kun vauva huuti 1,5h välein. Kukaan ei voinut tulla avuksi. Puolisokin sairastui.
Yritimme epätoivoisesti kaikkia madollisia imetysapukeinoja ja korviketta ties millä letkuilla ja ruiskuilla. Lopulta luovutimme viikon päästä ja annoimme korviketta pullosta suoraan.
Rinnalla koitin käyttää lasta, mutta tämä aina huuti, kun ei saanut otetta. Itkin ja olin aivan loppu. Sain rintatulehduksen ja kuume nousi taas. Söin kefexin kuurin ja vauvan vatsa meni sekaisin. Huuti puolen tunnin välein. Päätin antaa pelkkää korviketta ja pumppasin rinnoista maitoa pois yrittäen saada tukoksia lähtemään. Kipu oli kauhea. Koitin uudelleen imettää ja lapsi sai raivokohtauksia rinnalla.
Sain uudestaan rintatulehduksen lähes heti antibioottikuurin perään. Sain antibiootit joilla ei voi imettää. Pumppasin maitoa viemäriin. Sukulaiset päivittelivät, kun en imetä ja kyllä tukokset sekä maidonnousulämpö kuulemma lähtee imettemällä. Kaikki kehuivat miten olivat kuukausia imettäneet ilman lisäruokintaa. Kuurin jälkeen annoin vuoroin pullosta ja vuoroin rintaa. Maidontuotannon olisi kuulemma pitänyt tasaantua lapsen ruokahalun tasolle.
Koin imetyksen ahdistavaksi ja joka kerta kun otin lapsen rinnalle taistelin vastaan ajatusta, että tämä on kauheaa. Ajatus yökötti. En ymmärrä kuinka joku voi tuntea siitä hyvää oloa. Tein sitä vain koska neuvolasta ohjeistettiin.
Kävin jopa imetysneuvonnassa sairaalalla. Pelkäsin, että lapseni sairastaa paljon, kun on korvikkeella osittain. Neuvolasta ja sukulaisten puheista tuli olo, että olen vain maidontuotantokone.
Luovuin 6kk jälkeen imetyksestä, kun maitoa ei juuri enää tullut. Vieläkin koen huonoa omaatuntoa, että imetystapahtuma lapsen kanssa ei todella lähentänyt vaan koin lapsen rasitteena. Pelkään, että se on vaikuttanut varhaiseen vuorovaikutukseen. Häpesin kylässä kun annoin pullosta ja koin ihmisten kommentit syyttävänä. Jopa junassa joku tuli kommentoimaan asiaa.
Vieläkin toinen rinnoista oireilee kipeänä aika ajoin. Mammografiassa olen 2x käynyt kerran löytyi nestekertymää viimeksi ei mitään. Tämä imetys on muuttanut itseäni niin, etten mielelläni anna puolisonkaan koskea enää rintoihini. Siksi mietin, miten voisin päästä tästä yli, jotta asiaa miettiessä ei tulisi paha olla.
mömmö
 
Viestit: 8
Liittynyt: 26.10.2021 12:45

Re: Tunnen vieläkin ahdistusta imetyksestä

ViestiKirjoittaja Mkaro » 27.05.2023 13:30

Tämä aihe koskettaa myös minua. Meilläkään ei esikoisen kanssa imetys sujunut . Heti ensi kosketuksesta vauva ei osannut tarttua rintaan, kaikki keinot yritettiin. Sai vauva rinta rautateitä vaikka kuinka yritin rinnalle. Tuntui äitinä tosi pahalta että miksi en riitä lapselleni, miksi rintani ei kelpaa. Vauva suostui vain pulloon. Olisinkohan kuukauden osittain imeytynyt sen mitä onnistui vauvan saamaan rinnalle tosin rintakumin avulla . Mietin että miksi mikä siinä oli että se ei onnistunut. Jäi trauma itselleni,ja koskettaa itellä kun näen imettäviä äitejä. Odotan toista lastani ja jännittää miten uuden vauvan kanssa menee imetys.
Mkaro
 
Viestit: 10
Liittynyt: 18.08.2021 22:45

Re: Tunnen vieläkin ahdistusta imetyksestä

ViestiKirjoittaja Mkaro » 27.05.2023 13:31

*korjaus siis rinta raivareita sai
Mkaro
 
Viestit: 10
Liittynyt: 18.08.2021 22:45

Re: Tunnen vieläkin ahdistusta imetyksestä

ViestiKirjoittaja Terveydenhoitaja Hanna » 29.05.2023 22:16

Tämän vastauksen on kirjoittanut terveydenhoitaja tai lääkäri. Terveydenhuollon ammattilaisten vastaukset näytetään vain iPana Äitiys-palveluun rekisteröityneille käyttäjille.

Rekisteröidy iPana Äitiys-palveluun ja ota sähköinen äitiyskortti käyttöösi ilmaiseksi osoitteessa www.ipana.fi!
Avatar
Terveydenhoitaja Hanna
 
Viestit: 479
Liittynyt: 27.05.2014 14:51

Re: Tunnen vieläkin ahdistusta imetyksestä

ViestiKirjoittaja mömmö » 26.06.2023 21:39

Terveydenhoitaja Hanna kirjoitti:Hei mömmö. Onpa todella kurjaa että sinulle on jäänyt noin ikävät kokemukset imetyksestä. Kuulostaa siltä että olet todella tehnyt kaiken imetyksen onnistumiseksi mutta olosuhteet ovat olleet haastavat. Se ettei imetys ole onnistunut ei tee sinusta huonompaa äitiä ja ikävä että koet syyllisyyttä asiasta. Neuvolapsykologin käynnit voisivat olla sinulle hyödyllisiä jotta pääsisit purkamaan tuntemuksiasi ja ahdistustasi ammattilaisen kanssa. Ota asia puheeksi neuvolassa jotta saat siihen apua.


Asiasta kerroin lääkärille, mutta hän suhtautui olan kohautuksella asiaan. Neuvolan terveydenhoitaja taas oli sitä mieltä, että seuraava on varmasti helpompi. Puhuin myös rintakumin käytön vaikeudesta ja tulehduksista, mutta asia todettiin niin, että ihan hyvin kun sain osittainkin ruokittua. Toivoisin kyllä, jos seuraava on tuloillaan, että viimeistään sitten asiasta voisi keskustella.
mömmö
 
Viestit: 8
Liittynyt: 26.10.2021 12:45

Re: Tunnen vieläkin ahdistusta imetyksestä

ViestiKirjoittaja mömmö » 26.06.2023 21:40

Mkaro kirjoitti:Tämä aihe koskettaa myös minua. Meilläkään ei esikoisen kanssa imetys sujunut . Heti ensi kosketuksesta vauva ei osannut tarttua rintaan, kaikki keinot yritettiin. Sai vauva rinta rautateitä vaikka kuinka yritin rinnalle. Tuntui äitinä tosi pahalta että miksi en riitä lapselleni, miksi rintani ei kelpaa. Vauva suostui vain pulloon. Olisinkohan kuukauden osittain imeytynyt sen mitä onnistui vauvan saamaan rinnalle tosin rintakumin avulla . Mietin että miksi mikä siinä oli että se ei onnistunut. Jäi trauma itselleni,ja koskettaa itellä kun näen imettäviä äitejä. Odotan toista lastani ja jännittää miten uuden vauvan kanssa menee imetys.


Itselläni oli myös tätä ongelmaa ja vauva tuntui kiintyneen pulloon, koska se oli helpompi. Toisaalta puolisokin pystyi osallistumaan paremmin. En vain pääse yli huonommuuden tunteesta
mömmö
 
Viestit: 8
Liittynyt: 26.10.2021 12:45


Paluu Imetys