Sivu 1/1

Vesisynnytys, kokemuksia tai tuoretta tietoa?

ViestiLähetetty: 16.08.2020 14:54
Kirjoittaja Paukku
Hei! Vesisynnytys on nykyisin mahdollista myös omalla paikkakunnallani, ja kiinnostaisi tietää onko täällä vesisynnytyksestä kokemuksia tai tietoa mistä saisi tuoretta tutkimustietoa hyödyistä, riskeistä ym. Ja mitä käytännössä tulisi ottaa huomioon, jos harkitsee tätä vaihtoehtoa? Löysin vain suht vanhoja artikkeleita aiheesta, missä muun muassa pidettiin riskinä, jos kätilö koskee vauvan päähän, jolloin vauva saattaa ruveta hengittämään veden alla. Mietityttää, että pitääkö vesisynnytyksessä "ohjata" vauva maailmaan täysin itse sanallisia ohjeita noudattaen vai miten tämä käytännössä tehdään?

Re: Vesisynnytys, kokemuksia tai tuoretta tietoa?

ViestiLähetetty: 18.08.2020 12:36
Kirjoittaja Sophh
Vauvaa tulee ihan itsestään, toki kun pään tunteen ulkona voi itse siitä pitää kiinni jos haluaa. Vesi aiheuttaa painetta, jonka vuoksi kätilön ei tarvitse ohjata syntymistä. Vauva ei ala hengittämään niin kauan kuin on yhtäjaksoisesti veden alla.
Huomaa että vesisynnytys rajoittaa huomattavasti kivunlievitysmenetelmiä!
Parhaiten saat tietoa neuvolasta ja sairaalan kätilöltä. Artikkelit on siitä hankalia että asioita tehdään eri maissa hyvin erilailla. Esimerkiksi monessa maassa Covid-19 vuoksi vesisynnytys on kielletty, vaikkei mitään relevanttia syytä ole voitu antaa!

Re: Vesisynnytys, kokemuksia tai tuoretta tietoa?

ViestiLähetetty: 31.08.2020 08:54
Kirjoittaja muumimamma x8
ihan täysi veteen synnytys on ilman koronaakin ainakin suomessa ollut vuosikausia kielletty joten hienoa jos jossain tämä sallitaan. mutta jos pääsee edes avautumisvaiheen lopussa olemaan vedessä se auttaa paljon ja nopeuttaa todennäköisesti synnytyksen kulkua ja helpottaa supistusten sietoa. Jos kätilö antaa ponnistaa veteen niin vauvalla ei tosiaan hätää ole koska se on sinun sisälläsikin vedessä ollut koko ajan ja vauva ei huku koska se vetää ensimmäisen hengenvetonsa vasta kun hänet nostetaan vedestä. itse olen ollut melkein h-hetkeen asti ammeessa viimeksi ja synnytys salissa ei kestänyt siksi kuin yhden tunnin! joten se oli oikeasti nopeaa ja tehokasta. nousin ammeesta kun tunsin että vauvan pää alkaa olla tulossa ja juuri ja juuri ehdin pedille ennen kuin tuli sitten mailmaan. ensisynnyttäjät eivät saa yleensä edes kivunlievityksee kokeilla ammetta mikä on sääli ,mutta kokeneemmalle antavat helpommin ja todella suosittelen jos sairaalassasi on se mahdollisuus koska se on todella ihana kokemus. itselle se oli parhain synnytys ikinä. ja minulla on näitä jo monta takana. mutta niinkuin joku toinenkin kirjoitti vesi synnytyksessä pitää tosiaan olla hoitohenkilökunnan lupa ja sinun terveys kunnossa ja vointi hyvä sillä silloin et voi olla kiini johdoissa ja letkuissa ja montaa muuta kivunlievitystä ei samaan aikaan silloin saa. itse en niitä edes silloin kaivannut mutta tässä jokainen meistä on yksilöllinen. oma kokemukseni tästä on kun oli vuosi 2004. että toki aikaa siitäkin mutta sentää 2000 luvulta. toivottaasti minusta oli sinulle hieman apua. itse kun nyt odotan aion ehdottmamasti tätä myös taas yrittää saada ,mutta sairaaloissa ei näitä vesiammeita ole yleensä kuin 1-3 ja kun ei etukäteen voi varata kun ei kellontarkkaan koskaan tiedä milloin se pienokainen on valmis tulemaan tähän suureen mailmaan. :)

Re: Vesisynnytys, kokemuksia tai tuoretta tietoa?

ViestiLähetetty: 10.09.2020 14:28
Kirjoittaja IdaMaria
Hei!

Minä synnytin ensisynnyttäjänä reilu vuosi sitten altaaseen. TYKSissä sai olla koko synnytyksen altaassa, ainoastaan sanottiin, että missä pisteessä viimeistään pitää nousta pois, jos ei pystykään synnyttämään altaassa (esim. tulee liikaa kipuja). En tarvinnut mitään kivunlievitystä itse, vesi auttoi niin hyvin. Synnytys oli todella ihana ja helppo kokemus. Kätilö neuvoi rauhallisesti ja napakasti, joten synnytys eteni hyvin. (Esimerkiksi muistutti minua, että voi ponnistaa kahdesti yhden supistuksen aikana :D .) Lapsivedet minulla oli mennyt ennen sairaalaan tuloa, ja altaassa olin noin puolitoista tuntia ennen kuin lapsi oli syntynyt. Kokemuksen perustaalla haluan myös seuraavan lapsen kohdalla allassynnytyksen. Niin ja mainintana se, että olin 37-vuotias ensisynnyttäjä ja en sairaalavierailua lukuunottamatta hankkinut tietoa allassynnytyksestä. Tuttavapiirissäni oli positiivisia kokemuksia altaasta.

TYKSissä ei ainakaan ollut jonoa altaisiin. Kätilöltä kun asiasta tiedustelin, niin hän kertoi, että yllättävän vähän ihmiset valitsevan vielä tänä päivänä allassynnytyksen. Todennäköisyys siis päästä altaaseen synnyttämään voi olla oikein hyvä. Kannattaa kysyä saako omalla paikkakunnalla tulla tutustumaan allassynnytysmahdollisuuteen. Oman paikkakunnan kätilöt tietävät kuitenkin parhaiten käytännöt ja osaavat antaa aivan viimeisintä tietoa. TYKS:issä pääsi ainakin tutustumaan etukäteen. (En tiedä onko Covid-19 vaikuttanut vierailuihin.)