Sivu 1/3

Sokeri rasitus

ViestiLähetetty: 19.12.2016 18:01
Kirjoittaja Mami3
Miten suhtaudutaan kun äiti ei osallistu sokeri rasitus kokeeseen?
Ei riskejä, normaali paino ym terveelliset elämäntavat.
Lisäksi käytännössä ei olisi mahdollista osallistua kokeen vuoksi joka vie aikaa

Re: Sokeri rasitus

ViestiLähetetty: 19.12.2016 21:09
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
On hyvä muistaa, että sokerirasitus tehdään terveydellisistä syistä, niin äidin kuin vauvankin. On toki tiettyjä riskitekijöitä, jotka nostavat riskiä raskausdiabetekseen. Vaikka odottajalla ei olisi näitä riskitekijöitä, voi hän silti olla raskausdiabeetikko.

Jos odottaja ei mene sokerirasitukseen, voi hän tehdä kotona verensokeriseurantaa kuuden päivän ajan, neljä kertaa päivässä.

Jos sinulla on esim lastenhoitopulmaa sokerirasituksen ajaksi, kannattaa neuvolan kautta pyytää kotiapua.

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi, rauhallista joulua :)

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 16.01.2018 09:38
Kirjoittaja Nana
Sokerirasituskokeeseen liittyen annetaan ohjeeksi, että aloita paasto 10-14 h ennen näytteenottoa. Minusta tuo annettu 10-14 h on aika iso haarukka eli ei kovin tarkka ohje ja mietinkin miten paljon iltapalan ajankohta vaikuttaa kokeeseen. Mikä nyt olisi riittävä paastoaika?

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 17.01.2018 21:34
Kirjoittaja Kreena
Nana kirjoitti:Sokerirasituskokeeseen liittyen annetaan ohjeeksi, että aloita paasto 10-14 h ennen näytteenottoa. Minusta tuo annettu 10-14 h on aika iso haarukka eli ei kovin tarkka ohje ja mietinkin miten paljon iltapalan ajankohta vaikuttaa kokeeseen. Mikä nyt olisi riittävä paastoaika?


Mä olin sokerirasituksessa tänään ja ohjeeksi olin saanut 10h paastoa. Kokeen ottaja vielä varmisti, että olenhan ollut _vähintään_ sen 10h syömättä.

Re: Sokeri rasitus

ViestiLähetetty: 18.01.2018 19:42
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
Juurikin näin, 10h on minimi. 10-14 h väli antaa hieman pelivaraa paastoa varten. Paasto on kuitenkin todella tärkeä pitää, sillä muuten sokerirasituksen arvot voivat olla ns. väärät positiiviset. Ennen sokerirasituksen paastoa kannattaa kuitenkin syödä ihan normaalisti. Jos kovasti "tankkailee", se usein näkyy ainakin paastoverensokeriarvossa.

Re: Sokeri rasitus

ViestiLähetetty: 08.02.2018 14:42
Kirjoittaja Ninia
Hei,
Milloin sokerirasitus-kokeet yleensä tehdään?
Itse olen rv 25 ja ei ole sanallakaan puhuttu neuvolassa. Toki en ilmeisemmin kuulu pahimpaan riskiryhmään taustoiltanikaan, eikä tässäkään raskaudessa paino ole noussut erittäin hankalan raskauspahoinvoinnin vuoksi vielä oikeastaan ollenkaan, vaikka kyseessä monikkoraskaus (olen noin -1kg ekan neuvolan painosta vielä ja en ole lähelläkään ylipainoa).
Onko jotkin kriteerit, joiden vuoksi tuota sokerirasitusta ei tehtäisi?

Re: Sokeri rasitus

ViestiLähetetty: 08.02.2018 20:37
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Hanna
Hei Ninia. Sokerirasitusta ei tehdä normaalipainoiselle (BMI alle 25) alle 25v ensisynnyttäjälle eikä alle 40 v uudelleensynnyttäjälle jolla BMI on myös alle 25 eikä ole ollut isokokoista vauvaa syntyessään (paino yli 4,5kg). Mikäli suvussa on kakkostyypin diabetesta, odottajalla PCOS (munasarjojen monirakkulaoireyhtymä) tai aiemmassa raskaudessa on todettu raskausdiabetes eivät nämä kriteerit päde vaan rasitus tehdään jo alkuraskaudessa. Normaalista rasitus tehdään raskausviikolla 24-26.

Re: Sokeri rasitus

ViestiLähetetty: 09.02.2018 10:55
Kirjoittaja Jojo
Itellä oli sokerirasitus tällä viikolla. Ei muita riskitekijöitä, kuin että ennen raskautta syömäni ehkäisypillerit lihottivat 10kg/6kk jonka vuoksi painoindeksini on 25. Raskauskiloja nyt tullut ehkä sen 3kg, 25+0. Muuten sokeriarvot oli hyvät mutta viimeisimmässä kokeessa oli arvo yli sallitun rajan joten kotona seurantaa 6 päivän ajan, neljä kertaa päivässä piikitän itseäni. Olisin kyllä toivonut neuvolasta vähän miellyttävämpää keskustelua raskausajan diabeteksesta sekä terveistä elämän tavoista, en ole ikinä syönyt näin terveellisesti ja monipuolisesti elämäni aikana kuin nyt. Neuvolassa oli sijainen joka ei perehtynyt ollenkaan sairaustaustaani eikä ollut kiinnostunut ruokailutavoistani. Sain kuunnella luennointia terveellisestä ruuasta, aivan kuin mättäisin joka aterialla pelkkää roskaruokaa. Ymmärrän kyllä että on tärkeää painottaa liikunnasta ja ruuasta, mutta olisi tilanteen voinut vähän kivemminkin hoitaa. Mutta tämä sokeriarvojen seuranta on suorastaan koukuttavaa :D Voisin kokoajan vain pistellä sormea ja katsoa mitä lukemat näyttää ja kirjata niitä ylös.

Re: Sokeri rasitus

ViestiLähetetty: 12.04.2018 11:51
Kirjoittaja Pikkukolmonen
Itselläni ei ollut riskitekijöitä eikä oireita, mutta rasituskokeessa kaksi jälkimmäistä arvoa olivat selvösti koholla. Nyt viikon verran olen kotona mittaillut ja noudattanut Käypä hoito-suosituksen mukaista diettiä, ja sokerit ovat koko ajan olleet loistavat. En olisi osannut muuttaa ruokailutottumuksiani, jos en olisi käynyt rasituskokeessa. Eli mitata kannattaa vaikka sitten kotona, tunti ennen ja tunti jälkeen aterioiden.

Re: Sokeri rasitus

ViestiLähetetty: 16.04.2018 14:49
Kirjoittaja Heeti
Mä jouduin käymään sokerirasituksessa raskaudenaikana kaksi kertaa, olin kyllä ylipainoinen odottaja ja 30 vuotta täytin raskauden aikana. Onkohan se normaalia?
Eka käynti oli joskus rv 16-17, joilloin arvot olivat hyvät. Toinen käynti oli joskus rv25, ja silloinkin normaalit.
Eli jos joskus teen lisää lapsia niin joudunkohan silloinkin käymään kaksi kertaa?