Sivu 1/1

Pitkä sairasloma

ViestiLähetetty: 23.01.2023 13:25
Kirjoittaja Viipi?
Nyt on menossa rv 15 ja olen jo joutunut olemaan töistä pois supistusten, vuodon ja kipujen vuoksi. Teen fyysistä työtä yksintyöskentelymyymälässä, jossa on paljon raskaiden laatikoiden nostoa, kyykkäämistä sekä kurottelua.
Työterveydessä suunnittelevat josko kirjoittaisivat minulle pitkän sairasloman, mutta itselläni on vielä kova kynnys jäädä töistä pois.
Minua huolettaa myös se että tipun Kelan päivärahalle väkisin jossain vaiheessa, jonka pelkään vaikuttavan tuleviin tukiin.
Vanhempainraha/raskausraha lasketaan 12 kuukautta taaksepäin, mutta mistä päivästä se lasketaan? lasketaanko se siitä päivästä milloin hakemus tehdään (oliko se sen 154pv jälkeen) vai siitä päivästä jolloin vanhempainrahaa aletaan maksamaan?
Työnantajamme tarjoaa 3kk palkallista äitiyslomaa, meneekö se siis niin, että saan raskausrahakauden alusta 3kk normaalia palkkaa ja tuet menevät työnanjalle ja sen jälkeen saan tuota vanhempainrahaa?
Anteeksi tyhmät kyselyt, mutta en ole saanut näihin luotettavaa vastausta muualta :roll:

Re: Pitkä sairasloma

ViestiLähetetty: 24.01.2023 18:51
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Hanna
Hei. Vanhemmuuslaki on juuri uudistunut ja muuttunut. Raskausrahaa maksetaan lasta odottavalle vanhemmalla 40 arkipäivää ja sitä aletaan maksamaan kun jäät raskausvapaalle. Raskausvapaa alkaa 30-14 päivää ennen laskettua aikaa. Sen jälkeen alkaa vanhempainvapaa jolloin kumpi tahansa vanhemmista voi jäädä kotiin.
Työnantaja on jossain tapauksissa maksanut palkkaa äidille kun hän on jäänyt äitiyslomalle aiemmin mutta uudistuksen myötä en osaa sanoa mikä on käytäntö nyt ja maksetaanko sitä edelleen 3kk kuten aiemmin. Työnantaja osannee parhaiten vastata.
Vuositulot katsotaan takautuvasti siitä kun raskausvapaasi alkaa. Aiempaa tärkeämpää on nyt jo miettiä hakemusta tehdessä kuinka vanhemmat aikovat jakaa vanhempainvapaita. Toivottavasti tämä selvensi edes jotain asioita.