Sivu 1/1

Tulevien vanhempien seksuaalisuus

ViestiLähetetty: 06.08.2015 19:51
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
Raskausaika on mullistavaa aikaa molemmille tuleville vanhemmille. Odottavan äidin seksuaalisuus ja halut vaihtelee raskausaikana paljon, alkuraskauden pahoinvointi ja loppuraskauden vaivat vievät haluja pois. Keskiraskauden seesteinen aika on usein aikaa, jolloin odottajan halut ovat korkealla.

Asia, josta ei usein puhuta, on isän haluttomuus. Raskaus muuttaa isää - jännitys, stressi ja mahdollinen pelko tulevasta (synnytys, lapsen vointi, vanhemmuus) voivat viedä haluja pois. Varsinkin loppuraskauden isät pelkäävät seksin vahingoittavan lasta tai aiheuttavan ennenaikaisen synnytyksen. Seksuaalisuudesta kannattaa puhua avoimesti sekä kotona että neuvolassa.

Re: Tulevien vanhempien seksuaalisuus

ViestiLähetetty: 07.09.2021 15:42
Kirjoittaja Millaz
Hei,

Onko sellainen mahdollista, että alatiesynnytys tai sektio aiheuttaisivat sellaisia pysyviä vaurioita naiseen, että seksielämä olisi huomattavasti hankalampaa synnytyksen jälkeen?

Lähinnä tarkoitan alatiesynnytyksen suhteen repeämiä ja sektion suhteen sellaista, mitä olen kuullut sektioarvesta - että naiselta lähtisi tunto isolta alueelta sukuelimiä. Repeämäarvethan ovat arpia myös, eikä arvissa ole tuntoa. Tällainen kuulostaa todella ikävältä ja huonolta jutulta parisuhteen kannalta.

Re: Tulevien vanhempien seksuaalisuus

ViestiLähetetty: 17.09.2021 21:16
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
Moikka!
Sektion jälkeen voi olla tunnottomuutta mutta yleensä se on alavatsalla, sektioarven läheisyydessä.

Alatiesynnytyksessä yleisimpiä vaurioita ovat lievät repeämät. Niiden parannuttua ja kun synnyttänyt on palautunut riittävästi synnytyksestä, voi palata omaan tahtiin seksin pariin. Joskus (todella harvoin) repeämä on vakava, jolloin paraneminen ja hoito voivat olla kivuliaita ja pitkäkestoisia. Nämä voivat vaikuttaa seksielämään ja seksuaaliseen minäkuvaan. Tällaiset repeämät ovat todella harvinaisia ja pääsääntöisesti synnytyksen jälkeen voi jatkaa seksielämää omaan tahtiin :)