Sivu 1/1

Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 08.12.2014 18:18
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
Raskausaikana lähes jokaiselta raskaanaolevalta tarkistetaan sokerirasituskokeella verensokeriarvot. Tyypillisin aika on noin rv 26 tienoilla. Mikäli odottajan BMI ennen raskautta on yli 35 tai edellisessä raskaudessa on ollut raskausdiabetes, tehdään sokerirasituskoe jo alkuraskaudessa. Ennen sokerirasitusta on hyvä olla syömättä ja juomatta 10-12h, jotta arvot ovat todenmukaiset. Mikäli sokerirasitus on poikkeava, on odottajan hyvä tehdä kotona verensokeriseurantaa, jotta saadaan tarkemmat arvot pidemmältä ajalta. Liian korkeat verensokeriarvot voivat johtaa vauvan suureen kokoon ja sitä kautta vaikeaan synnytykseen, joten sokerirasitus on tärkeää tehdä. Raskausdiabetes voi johtaa myöhemmin 2 tyypin diabetekseen.

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 12.12.2014 22:00
Kirjoittaja 1+1=4?
Minkälaisia ajatuksia muilla on herännyt sokerirasitukseen joutumisesta? Kuinka moni on saanut raskausdiabetes "tuomion"?

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 06.01.2015 00:17
Kirjoittaja hannaski
Itse koin sokerirasitukseen menon nimen omaan sinne joutumisena. BMI:ni oli vähän yli normaalipainon (harrastan mm. kuntosalia ja mielestäni en ole lihava) ja ikää nippa nappa yli sen 25. Mulla on terveet elämäntavat, eikä mitää ongelmia ollut tähän asti raskaudessa. Hemoglobiinit ja verenpaineet olleet mallikkaat ja paino noussut hyvin maltillisesti. Hyvähän se on, että pelataan varman päälle, mutta itse voin todella huonosti sen litkun juotuani. Heikotti, pyörrytti ja oksetti ja terkkarin hajussa piti istua se 2h, vaikka yleensä en ole verikokeista ym. ollut moksiskaan. Viitearvot jäivät kauas hälyttävistä, joten ei "tuomiota" tullut. :) Itselle jäi vaan vähän semonen turha koekaniini-fiilis...

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 07.01.2015 21:35
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Hanna
Hei hannaski! Ikävä että sinulle jäi huonoja kokemuksia sokerirasituksesta! Sokerirasitukseen ohjataan lähes kaikki odottajat, kriteerit siltä "säästymiseen" ovat melko tiukat. Monille tulee testin aikana juotavasta liuoksesta huono olo koska sen määrä on suuri. Jotkut äidit valitsevat testin sijasta kotona tehtävän verensokeriseurannan joka kestää noin viikon ajan. Se vaatii vs-mittailuja sormen päästä mitaten 4 x vrk. Raskausdiabetes voi johtaa hoitamattomana vakaviin komplikaatioihin joten sen poissulkeminen raskausaikana on tärkeää. Mikäli aiemmissa raskauksissa on ollut ongelmia verensokerien suhteen, aloitetaan seuranta jo alkuraskauden aikana. Kaikki neuvolassa määrättävät kokeet ovat tärkeitä turvallisen odotuksen ja synnytyksen edesauttamiseksi eikä äideille toki turhaan haluta tehdä kiusaa.

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 03.02.2015 14:41
Kirjoittaja 1+1=4?
Voin samaistua tuohon fiilikseen.Olin todella vastahakoinen menemään testiin,koska ensimmäisessä raskaudessa ei ollut mitään ja esikoinen oli tosi pieni syntyessään.Tässä viimeisessä raskaudessa kuitenkin tuli sitten jouduttua lopulta insuliinia piikittämään,osittain ehkä myös siksi,että en millään saanut itseäni niskasta kiinni tämän ruokavalio asian suhteen. Olin jotenkin todella vihainen ja turhautunut koko hommasta ja se sai ehkä käyttäytymään jopa hieman tyhmästi vastahankaan.Olen siis huono hyväksymään asioita joita käsketään tekemään!
Nyt olisi sitten edessä uudelleen rasituskoe ja ajatuskin jo kuvottaa.Voisiko terveydenhoitaja Hanna kertoa minulle mitkä ovat normaalit arvot kotimittauksissa raskauden päätyttyä?

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 26.02.2015 21:48
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Hanna
Hei 1+1=4? Raskauden päätyttyä sokerirasituskokeessa otetaan kaksi näytettä eli mitataan paastoarvo ja sen jälkeen 2 h arvo. Paastoarvon tulisi olla alle 6.1 ja kahden tunnin arvon tulisi terveellä ihmisellä olla alle 7.8. Mikäli raskausdiabetes on todettu, tulisi neuvolan ohjata äidit jälkitarkastuksen yhteydessä sokerirasitukseen 6-12 kk kuluttua synnytyksestä riippuen onko diabetes ollut insuliini- vai ruokavaliohoitoinen. Tarkoituksena on seuloa joukosta ne riskiryhmään kuuluvat äidit joille on mahdollista kehittyä ongelmia sokeriarvojen kanssa myöhemmässä vaiheessa.

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 02.03.2015 22:12
Kirjoittaja Moonica
Hei!
Itse sain RD"tuomion" ja tuntuu, että koko loppuelämä on mennyt ihan pilalle.
Olo on suoraan sanottuna jotain samankaltaista kuin HIV-diagnoosin saaneella, että tässä sitä ollaan sairas koko loppuelämän ja vähän hävettääkin. :oops:
Pelkään, että joudun koko loppuelämäni kyttäämään sokeriarvoja, vaikka niissä ei ole koskaan aikaisemmin ollut vikaa, eikä edellisessä raskaudessa ollut RD:ta.
Olen ollut aina huono syömään, tai noudattamaan säännöllistä ateriarytmiä. Edelleen elin jugurtilla ja tuoremehulla, söin vasta kun alkoi tärisyttämään. Kysymykseni Hannalle onkin, että voiko huono syöminen vaikuttaa RD:n syntyyn, voiko tällaiset sokeripiikit rasittaa elimistöä ja johtaa tähän?
Lisäksi haluaisin vähän moittia diabeteshoitajan asennetta; puhelimessa jo aloitti senpäiväisen mäkätyksen että olisin vedellyt täällä kaksin käsin kakkua ja suklaata suu vaahdossa. Aika vanhanaikainen ajattelutapa mielestäni. :x

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 06.03.2015 21:13
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
Ikävä kuulla, että "tuomion" saaminen on ollut kovin raskasta sinulle. Siitä ei kuitenkaan tarvitse olla häpeissään tai harmissaan, raskausdiabetes ei ole harvinaista. Noin 15 % odottajista on raskausdiabeetikkoja. Riskitekijöitä raskausdiabetekseen on odottajan ylipaino, munasarjojen monirakkulaoire, korkea ikä ja aiemmin todettu raskausdiabetes. Nämä ovat siis riskitekijöitä - normaalipainoinen ensisynnyttäjä voi myös olla raskausdiabeetikko. Raskausaikana elimistön sokerinsietokyky heikkenee ja siksi raskausdiabetes on yleistä. Raskausdiabeteksen hoito on äärimmäisen tärkeää odottajan ja sikiön hyvinvoinnin kannalta. Säännöllinen ja terveellinen ruokavalio ja -rytmi on hyvä keino pitää diabetes hallinnassa, lisäksi päivittäinen liikunta on tärkeää. Raskauden jälkeen sokerirasitus suoritetaan hoidosta riippuen 3-12 kuukautta synnytyksestä, jolloin nähdään onko diabetes edelleen olemassa vai onko verensokerit kunnossa. Säännöllistä ja terveellistä ruokavaliota on hyvä jatkaa synnytyksen jälkeenkin.

Tsemppiä jatkoon raskausdiabeteksen kanssa, muista että sen hoito on hyväksi sinulle ja etenkin vauvalle :) Kysy jos tulee jotain mieleen!

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 02.03.2018 15:47
Kirjoittaja Minttumari
Minä koin pääseväni sokerirasitustestiin ja vaikka paastoarvo paukkui hiukan yli, ei sekään juurikaan harmittanut. Ainut harmitus tuli siitä, kun joutuu ottamaan sen näytteen..tälleen jonkinsortin piikkikammoisena :shock: Mukava yllätys kuitenkin oli ettei se neulan pisto juurikaan tunnu paitsi jos hermo sattuu olemaan ihan liki :D

Re: Sokerirasitus

ViestiLähetetty: 05.03.2018 20:15
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
Moikka,

Sokerirasitus on aina ollut - ja tulee aina olemaan - tunteita herättävä. Olipa tulos mikä hyvänsä, on se hyvä tietää. Harva terve nainen pääsee sokerirasitukseen ilman raskautta, jos ei ole mitään riskitekijöitä. Sokerirasituksen tarkoitus on tukea koko perheen hyvinvointia, kiusaa sillä ei kellekään tehdä :)