Kirjoittaja Uni123 » 25.04.2024 09:15
Moi!
Liikuntasuositukset lähtevät mielestäni vähän hämmentävästi oletuksesta ettei odottava äiti ole urheillut ennen raskautta. Itseäni aktiivisena ja raskaitakin suorituksia viikoittain tehneenä kiinnostaisi näkökulma ennestään aktiivisesti ja tavoitteellisestikin aktiiviliikuntaa harrastaneen raskauden aikaisen harjoitteluun:
- onko esim. Sykerajoja joita ei tulisi ylittää raskauden aikana? (Tämä on tietenkin henkilökohtaista ja raskauden myötä nousseiden sykkeiden takia lähtökohtaisesti hankalaa, mutta jotain nyrkkisääntöjä edes kaipasin.) Ja kuinka pienestä tällainen on kiinni, onko syytä vetää tiukkoja rajoja joita ei raskauden aikana ylitetä vai onko hetkellisellä maksimisykkeiden lähentelyllä mitään merkitystä?
- onko harjoituksen kestolla merkitystä? Trakennetusti esim. onko lähtökohtaisesti haittaa esim. 4h pyörälenkkeilystä maltillisella sykkeillä, jos olo on ihan hyvä?
- onko räjähtäviä liikkeitä syytä vältellä?
- mikä raskauden vaiheen merkitys on? Tekemisen kannalta kun on aika eri onko rv7 vai rv27, ja erityisesti alkuviheessa sikiön liikkeisiin perustuva arviointi on oikeastaan mahdotonta.
Lainasin kirjastosta Mari Stenmanin kirjoittaman Liikkuvan äidin hyvinvointi-kirjan, ja siitä saa ihan hyvää perustietoa. Suosittelen kaikille. Tässä myös tarkennettiin tuota selällään tekemisen välttelyä: olennaisinta rv16 lähtien koska sikiö painaa merkittävää valtimoa/laskimoa heikentäen verenkiertoa.