Sivu 1/1

Riittävän kuidun saanti

ViestiLähetetty: 30.08.2020 16:25
Kirjoittaja Ainis
Hei

Jo muutaman vuoden ajan leivät, pastat, riisit, kaurapuuro ym. ovat kuulunut ruokavaliooni vain satunnaisesti n. 1-2 päivänä viikossa syön näitä tuotteita.

Suosituksissa kuitenkin suositellaan syömään täysjyvätuotteita riittävän kuidun saamiseksi. Syön päivässä runsaasti kasviksia (mm. parsa-, kukka, hapan- ja lehtikaali, kurkku, tomaatti ja pinaatti) lisäksi syön n. 100g-200g marjoja, avokadoa ja jonkin verran palkokasveja. Jos kuidun saanti on jostakin syystä jäänyt vähäiseksi olen saattanut lisätä marjojen päälle ruokalusikallisen psylliumjauhetta.

Kaiken tuollaisen teollisesti tuotetun ruuan ja ylimääräisten höttöhiilarien karsiminen ruokavaliosta on saanut minut voimaan erinomaisesti. Olen energinen ja kaikki verikokeista saadut tulokset ovat huippuja, siitä lähtien kun karsin nämä pois, en ole ollut kipeä kertaakaan. Ennen olin jatkuvasti väsynyt, keskittymiskykyni kärsi ja olo voimaton. Raskaaksi tulin myös samantien kun lopetimme ehkäisyn.

Täysjyvätuotteiden, kuten leipä ja pasta, lisäämistä suositellaan odottaville äideille. Onko tämä pakollista? En millään haluaisi alkaa voimaan taas pahoin, mutta en halua myöskään riskeerata sikiötä. Onko tutkimuksissa todettu jotakin haittaa, jos hiilihydraattien saantia on hieman rajoitettu? Saako psylliumjauhetta käyttää? Olen viikolla 5.

Paljon kiitoksia vastauksesta jo etukäteen! :)

T. Huolestunut odottava äiti

Re: Riittävän kuidun saanti

ViestiLähetetty: 04.09.2020 18:02
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
Moikka ja onneksi olkoon raskaudesta!
Raskausajan ravitsemussuosituksilla (perustuvat tutkittuun tietoon) tuetaan niin sinun hyvinvointia kuin vauvankin kasvua ja kehitystä raskausaikana sekä hänen syntymänsä jälkeen. Raskausaikana ravitsemuksessa kokonaisuus ratkaisee, mutta jos odottajan ruokavalio on kovin erilainen suosituksista, voi olla tarpeen tehdä tarkempi ruokavalion selvitys ravitsemusterapeutilla. Ensikäynnillä neuvolaan (noin rv 7-9) ruokavaliosta keskustellaan ja tarpeen mukaan voidaan tehdä lähete ravitsemusterapeutille. Vauvan kasvun ja kehityksen kannalta olisi tärkeää saada myös hiilihydraatteja.