Sivu 1/1

Suunitellun sektion riskit ?

ViestiLähetetty: 29.06.2020 12:16
Kirjoittaja Lauraliinia88
Millaiset komplikaatio riskit vauvalla on suunnitellussa sektiossa ?

Re: Suunitellun sektion riskit ?

ViestiLähetetty: 29.06.2020 21:06
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Hanna
Hei. Suunniteltu sektio lisää jonkin verran vauvan kohdunulkoiseen elämään sopeutumisen vaikeuksia, esim. hengitysvaikeuksia, hypoglykemiaa, alillämpöisyyttä. Myös immunologinen kypsyminen on poikkeava alatiesynnytyksellä syntyneisiin vauvoihin verrattuna. Rintaruokinnan aloitus/ sujuvuus voi olla hitaampaa sektion jälkeen joka vaikuttaa varhaisen vuorovaikutuksen ja rintamaidosta saatujen hyötyjen viivästymiseen.

Re: Suunitellun sektion riskit ?

ViestiLähetetty: 13.02.2022 17:09
Kirjoittaja Viinelin
Hei,
johtuneeko lapsen kohdunulkoiseen elämään sopeutumisen vaikeudet siitä, että lapsi otetaan kohdusta "kertaryminällä" ja rintaruokinnan aloituksen/sujuvuuden hitaus siitä, että lapsi ja äiti yleensä erotetaan sektion jälkeen jopa useammaksi tunniksi?

Onko näistä syystä Suomessa kuinka yleistä ns. perhelähtöinen sektio, jossa lapsesta ensin otetaan esiin pää ja loput lapsesta kohtu puskee ulos, kuten alatiesynnytyksessä? Tällöin lapselle syntyminen ei ole niin shokki. Lisäksi perhelähtöisessä sektiossa olisi tarkoitus, että lapsi pääsisi jo leikkaussalissa äidin rinnalle/ihokosketukseen, jos kaikki on mennyt hyvin. Tämä edesauttaisi imetyksen aloitusta. Itsellä ainakin tämä toiveena, mutta kuulostaa ettei tätä Suomessa juurikaan ole tehty? Jos on niin osaatko sanoa missä päin Suomea?

Re: Suunitellun sektion riskit ?

ViestiLähetetty: 19.02.2022 16:06
Kirjoittaja Terveydenhoitaja Nina
Heippa!
Osaan sanoa Taysin puolesta, että siellä suunnitellun sektion jälkeen äiti ja vauva voivat olla heti ihokontaktissa, mikäli molempien vointi niin sallii. Mikäli äiti ei pysty ottamaan vauvaa heti ihokontaktiin, pyritään ihokontakti mahdollistamaan toisen vanhemman/tukihenkilön kanssa. Ihokontakti syntymän jälkeen tukee vauvan hyvinvointia ja imetystä. Sektion(kin) jälkeen pyritään siihen, ettei äitiä ja vauvaa eroteta ja tutustuminen toisiinsa (ja imetykseen) alkaisi mahdollisimman nopeasti.

Kohdun ulkoiseen elämään sopeutuminen saattaa olla vauvalle vaikeampaa sektion jälkeen, sillä hän ei ole päässyt 'kokemaan" alatiesynnytyksen hormonivaikutuksia eli tuo kuvailemasi "kertaryminä" kuvastaa tilannetta hyvin : )

Kuvailemastasi sektiotavasta minulla ei ole tietoa, toki en osaa kaikkien sairaaloiden puolesta puhua.

Re: Suunitellun sektion riskit ?

ViestiLähetetty: 09.03.2022 10:19
Kirjoittaja Viinelin
Hei,
Toivottavasti tilanne tuon sektion jälkeisen ihokontaktin kannalta olisi sama myös täällä Oulun päässä. Ainakin omassa neuvolassa, kun asiasta puhuttiin niin hoitaja sanoi että yleistä tuo erottaminen olisi. En toki tiedä tarkemmin kuinka päivittynyttä hänen tietonsa oli. Noh, minulla on ensimmäinen äitiyspolikäynti ensi viikolla niin otanpa asian tuolloin esille.

Hieman harmittaa, kun sektiosta synnytystapana kerrotaan niin vähän. Itselleni se on kuitenkin sairaustaustan sanelema, joten olisi hyvä kun asiasta olisi enemmän ajantasaista tietoa myös oppaissa yms. Ei siis ihme, jos moni sitä suorastaan jopa pelkää, kun ajatuksissa on vain kuva brutaalista hätäsektiosta.. toivotaan, että tähän tulee vielä joskus muutos, vaikka se toki voi olla kalliimpi ja työläämpi vaihtoehto sairaalalle.